Voedingsindustrie zet vol in op robotisering de komende jaren

De arbeidsmarktkrapte in de voedselverwerkende industrie is nog lang niet voorbij, sterker nog deze wordt alleen maar groter, een probleem waar Noordplus dagelijks op inspeelt en een oplossing probeert te bieden.

Vraag meer informatie aan

Inleiding

De arbeidsmarktkrapte in de voedselverwerkende industrie is nog lang niet voorbij, sterker nog deze wordt alleen maar groter, een probleem waar Noordplus dagelijks op inspeelt en een oplossing probeert te bieden. Onderstaande is een abstract uit een artikel gepubliceerd door de Rabobank begin Juli dit jaar.

Aanhoudende krapte

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt dwingt de voedingsmiddelenindustrie om innovatieve oplossingen te zoeken. Robots worden steeds meer gezien als waardevolle nieuwe collega’s die de druk op het huidige personeel kunnen verlichten.

Behoud en dus vraag personeel blijft

Meer dan twintig producenten gaven aan dat zij robotisering beschouwen als een strategie om de arbeidsproductiviteit te verhogen en hun bestaande werknemers te behouden. De focus ligt hierbij vooral op de randen van het productieproces, zoals grondstofhandling en verpakken, evenals de interne logistiek.

Mogelijkheden voor personeel

Het invoeren van robots is echter geen eenvoudige opgave. Het gaat niet om simpelweg machines vervangen door robots en doorgaan met de productie. Naast de investeringsrisico’s vereisen robots aanpassingen in het productieproces, een hoger opleidingsniveau voor het personeel en mogelijk zelfs wijzigingen in het productassortiment.

Schaarste food productie blijft

Ondanks deze uitdagingen zien fabrikanten weinig alternatieven. De schaarste aan gekwalificeerd personeel dwingt hen om vol in te zetten op robotisering om concurrerend te blijven en de productiecapaciteit te waarborgen.

Voedingsindustrie zet in op robotisering als antwoord op arbeidsmarktkrapte

De voedingsindustrie staat aan de vooravond van een grootschalige robotiseringsgolf. Fabrikanten willen hiermee de krapte op de arbeidsmarkt opvangen en de productieprocessen optimaliseren. Analisten van de Rabobank wijzen echter op mogelijke investeringsrisico’s en de noodzaak voor aanpassingen in productieprocessen. Personeel zal opgeleid moeten worden voor het werken met robots, en soms zijn er aanpassingen in het productassortiment nodig.

Rabobank voerde een enquête uit onder 22 vertegenwoordigers van bedrijven uit diverse marktsegmenten binnen de voedingssector, variërend van merk- tot huismerkproducenten, met jaaromzetten tussen de 10 miljoen en 300 miljoen euro. De enquête richtte zich specifiek op robotisering op de fabrieksvloer. Bijna alle ondervraagde fabrikanten gaven aan dat het gebrek aan gekwalificeerd personeel een van de belangrijkste drijfveren is voor robotisering. Ook arbeidsomstandigheden, productiekosten, duurzaamheid en flexibiliteit werden genoemd als redenen voor de inzet van robots.

Er zijn diverse redenen waarom de voedingsindustrie trager is geweest met de adoptie van robots vergeleken met andere sectoren. De variatie in productieprocessen, de kwetsbaarheid van veel grondstoffen en de uitdagende werkomgeving spelen hierbij een rol. Factoren zoals temperatuur, vochtigheid en de noodzaak voor agressieve schoonmaakmiddelen maken het voor robots lastiger om in deze industrie te functioneren.

Toch is er een duidelijke verschuiving zichtbaar. Bijna alle door Rabobank geïnterviewde bedrijven geven aan momenteel bezig te zijn met robotisering of dit serieus te overwegen. Innovaties aan de aanbodzijde, zoals verbeteringen in machine learning en sensorontwikkeling, maken robots steeds capabeler en betaalbaarder.

Focus op randen van productieproces

De meest aantrekkelijke gebieden voor robotisering zijn de randen van het productieproces en de interne logistiek. Hier zijn de overeenkomsten met andere industriële segmenten het grootst, is er veel personeel nodig en liggen er kansen om de flexibiliteit te vergroten.

De geïnterviewde fabrikanten verwachten dat de voordelen van robotisering vooral zullen liggen in verhoogde productie met hetzelfde aantal werknemers, hogere bezettingsgraden en een grotere focus op duurzaamheid. Obstakels voor investering in robots zijn echter nog steeds aanwezig. Ruimtegebrek, financiële beperkingen, personeelskwesties, tijdsgebrek en een gebrek aan flexibiliteit worden als de belangrijkste belemmeringen genoemd.

De komende jaren zal de voedingsindustrie ongetwijfeld grote stappen zetten in robotisering, gedreven door de noodzaak om efficiëntie en duurzaamheid te verhogen en de schaarste aan gekwalificeerd personeel aan te pakken.

Personeel voor de voedingsindustrie?

Bij ons landelijk uitzendbureau in Alkmaar ( Noordplus Uitzendbureau ) helpen we reeds tientallen voedselverwerkende en productie bedrijven in de food sector. Met een uitgebreid netwerk in Oost Europa zijn we actief in de werving en plaatsing van flexibel en gekwalificeerd personeel voor een verscheidenheid aan bedrijven in de voedingsindustrie.

Bent u nou ook op zoek naar personeel voor uw food bedrijf. Per direct of op de langere termijn? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.